Yüksek Ticaretliler Forum
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Ocak 07, 2009, 11:11:16 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ara:     Gelişmiş Arama
Forum sistemimiz kuruldu
251 Mesaj 143 Konu Gönderen: 172 Üye
Son üye: sexyamateurs
* Ana Sayfa Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt
+  Yüksek Ticaretliler Forum
|-+  İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği
| |-+  İstanbul Şubesi
| | |-+  Vizyon - Misyon
« önceki sonraki »
Sayfa: [1] Yazdır
Yazan Konu: Vizyon - Misyon  (Okunma Sayısı 5860 defa)
süleymankaradağ
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
Vizyon - Misyon
« : Ocak 10, 2007, 01:57:37 ÖS »

Değerli arkadaşlar
13.Ocak.2007 Cumartesi günü yapılacak toplantı ile ilgili belki faydası olur düşüncesiyle haddim olmayarak Vizyon ve Misyon konularında birşeyler yazmak istedim.Mutlaka sizler de bu konularda engin bilgi sahibisinizdir.Sadece hatırlatmak ve yapılacak toplantıya hazırlık açısından katkı olur diye düşündüm.

VİZYON
Vizyon bir gelecek  duygusudur. Bugünün  olanaklarını aşan, hayal edilen bir  olasılık, bugünü yarına bağlayan  entellektüel bir köprü, geçmişi haklı çıkarmak için değil geleceğe bakmak için oluşturulan bir temeldir. Vizyon, olumlu davranış, büyüme ve dönüşüm konularında liderlere yardımcıdır.

Vizyonun iyi bir yo! gösterici olabilmesi için, geleceği, insanların kolayca kavrayıp anlayabileceği biçimde tanımlaması gerekir. Başarı kavramını içermeli, insanların anlayıp kendi durumlarına uyarlayabilecekleri kadar basit olmalıdır. Ölçülebilir olması şart değildir, ama ona ulaşmanın ne anlama geldiğini insanlara anlatacak şekilde dile getirilmelidir.

Yönetimde kimi zaman farklı bir liderlik süreci olarak, kimi zaman liderlik süreçlerinin önemli bir öğesi olarak tanımlanan vizyon kavramı, düşünsel ve eylemsel boyutlarıyla yeni liderlik yaklaşımlarının en önemli öğesidir. Vizyon, günlük yaşamda, politika, sanat, ekonomi, yönetim vb. alanlarında başkalarından farklı olduklarını söyleyen kişilerin, kendilerinde varolduğunu iddia ettikleri, aynı zamanda onları takdir eden, benimseyen, izleyen ve yüceltenlerin de farklı olduklarını söyleyen bu kişilerde varolduğunu düşündükleri en önemli niteliktir.

Vizyon kavramı köken olarak eskidir. Latince de birden fazla anlam yüklenen videre fiilinden türetilen visio sözcüğünün uyanık olmak, anlamak, kavrama karşılığında kullanıldığı, hayalperest, düşlerde dolaşan kişilerin de vizyoncular olarak tanımlandığı belirlenmiştir. Vizyon kavramının başlangıçta daha çok mistik anlamlar yüklenerek kullanıldığı anlaşılmaktadır. Kavramın ilk kez yönetim alanına ne zaman, nasıl girdiği tam olarak saptanamamakla birlikte, bin dokuz yüz doksanlı yıllardan, itibaren vizyon (vision) olarak yönetime giren sözcük, liderleri ve iyi yöneticileri birbirlerinden ayıran özellikler bütünü olarak değerlendirilebilir.

MİSYON

Kararların verilmesine dayanak oluşturan bir temeldir. Her bir ekip üyesinin başvuracağı ana kaynaktır. Bir amaç uğruna çalışan insanlar, çabalarını birleştirmeye heveslidirler. Kısacası misyon, onların var oluş nedenidir. Hatırlanmaya değer misyonlar zorlayıcı, harekete geçiricidir ve tüm ekibin aynı amaca kendini adamasını sağlar. Ben, dikkatleri tek ve belirgin bir noktada toplayacak, açık, kısa, ilham verici bir cümleyi tercih ederim. Etkili misyonlar, ekiplerin var oluş nedenlerim bilme gereksinme yanıt verirler. Kimsiniz? Ne yapıyorsunuz? Kim için yapıyorsunuz  Niçin Yapıyorsunuz sizi , özel kılan nedir .
Genişletilmiş bir misyon ifadesinin sınırlar oluşturduğunu ve planlanmayanı da ortaya çıkardığı söylenir . Change Masters adlı kitabında Rosabeth Moss Kanter şöyle demektedir:

“Liderlik kısmen, herkesin zihnini ortak vizyonda tutmayı, tartışma götürmeyen önceden ayarlanmış oranlarda ve kararlar üzerinde sınırlamalarda açık olmayı, adil olmayan katılımı ve düzenli tutmayı içerir”. Etrafta dolanarak yönetme, insanlara yönelik iyi bir strateji olarak kabul edilse de, iyi bir vizyon olmadığı söylenmektedir. Buna göre vizyon belirlenen amaçta izleyicileri kendine bağlayacak güce ve etkiye sahip olmaktır.

Ana misyonun ve uzun donemdeki mali hedeflerin, herhangi bir şirketin genişletilmiş misyon ifadesinin temel unsurları olduğu söylenmektedir .Bu yüzden asli yeterlilik ve iş bölümü hakkındaki sorunların her şirketin kendine sorması gerektiği; ancak bunların evrensel uygulanabilirlik taşıyabilmeleri ve çözülmesi zor yanıtlar olduğu söylenmektedir. Genişletilmiş bir misyonun ve öğelerinin araştırılmasının, şirketin kendisi hakkında derinlemesine düşünmesini sevk etmeyi amaçladığının gerektiği sanılmaktadır .
Herkese kolay gelsin.
Y.Süleyman KARADAĞ

HAYRETTİN ÖZBAKIR
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
Ynt: Vizyon - Misyon
« Yanıtla #1 : Ocak 12, 2007, 10:12:24 ÖÖ »

SEVGİLİ ABİCİM VERDİĞİN BİLGİLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM, İŞTE ASIL OLAY BU MİSYON VE VİZYONU NASIL, KİMLERLE, YARATACAĞIMIZDIR. BUNU HEP BİRLİKTE BİRBİRİMİZE GÜÇ VEREREK, EMEK VEREN İNSANLARA BİR TEŞEKKÜRÜ ETMEKTEN ACİZ OLMADAN , YOLUMUZA DEVAM ETMELİYİZ, SÖZLERİME SON VERİRKEN GELİN BİR OLALIM, DİRİ OLALIM, İRİ OLALIM DİYORUM,SAYGILARIMI SUNUYORUM
süleymankaradağ
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 12, 2007, 12:13:48 ÖS »

Teşekkür ederim sevgili kardeşim.Mezunlar Derneğimizde senin gibi genç,dinamik ve inançlı arkadaşlara gerçekten çok gereksinimimiz var.Senin kuşağından arkadaşlarla birlikte çok güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum.Gözlerinden öperim.
Y.Süleyman KARADAĞ
malkoc.önder
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 22, 2008, 01:52:48 ÖS »

Bizi hem buradan olsun hemde yaptığınız panellerden olsun bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler

Ben sadece ben olmak istiyorum...
Sayfa: [1] Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Yüksek Ticaretliler Forum | Powered by SMF 1.0.8.
© 2001-2006, Lewis Media. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!